Fekalie-transplantation bevarade insulinproduktionen

Forskarna tror att transplantation med egen avföring kanske ökar immunförsvarets tolerans

Typ 1-diabetes klassas som en autoimmun sjukdom och innebär att immunförsvaret angriper den del av bukspottkörteln som tillverkar insulin. C-peptid är ett protein som bildas när bukspottkörteln tillverkar insulin och det speglar därför kroppens insulinnivåer. Det är känt att samspelet mellan tarmfloran och immunförsvaret bidrar till risken att utveckla typ 1-diabetes.

Fekalie-transplantationer får allt mer uppmärksamhet som ett sätt att återställa balansen och minska symtomen vid autoimmuna sjukdomar. Nederländska forskare har nu studerat hur fekalie-transplantation påverkar utvecklingen av typ 1-diabetes. Först jämförde de tarmflorans sammansättning hos friska donatorer och patienter som nyligen utvecklat typ 1-diabetes och såg att den skiljde sig åt. Typ 1-diabetikerna slumpades sedan till att antingen få fekalier transplanterade från de friska donatorerna eller motsvarande behandling med sin egen avföring. I tolv månaders tid följdes grupperna åt.

Tvärtemot vad forskarna förväntade sig hade de patienter som behandlats med sin egen avföring bevarat sin C-peptidnivå medan C-peptidnivån var i genomsnitt 42 procent lägre i gruppen som fått avföring från donatorer. Betacellsfunktionen var också bättre hos dem som fått egen avföring, och man såg stora förändringar i förekomsten av vissa tarmbakterier. Båda grupperna hade dock bättre sjukdomsutveckling än förväntat för typ 1-diabetes under året.

Forskarna menar att fekalie-transplantation med egen avföring kanske ökar immunförsvarets tolerans eftersom den egna tarmfloran är mer kompatibel med mottagaren.

Källa: Gut, jan 2021

Annie Pettersson

Föregående
Föregående

Svampen Candida albicans skadar tarmen vid ulcerös kolit

Nästa
Nästa

Sötningsmedel till dräktiga möss ökade fettmassan hos ungarna