Färgämne påverkar tarmflora negativt

Det vita färgämnet titandioxid misstänks ha negativ inverkan på tarmfloran.

Vitt_tuggummi.jpg

Titandioxid är ett färgämne med E-nummer E171, som ger vit färg i livsmedel som bland annat tuggummi, bakverk och majonnäs. Ämnet har debatterats mycket på grund av misstänkta hälsorisker. I maj 2019 rapporterades det att Frankrike förbjuder ämnet eftersom det inte finns tillräckliga bevis att det är ofarligt. Titandioxid innehåller nanopartiklar som misstänks ha vissa negativa hälsoeffekter.

I en studie på möss såg forskarna att intag av foder med E171 påverkade tarmfloran på ett sätt som skulle kunna orsaka inflammatoriska tarmsjukdomar och tjocktarmscancer. Användningen av E171 har ökat kraftigt de senaste åren.

Enligt forskarna påverkar titaniumoxid inte uppsättningen av bakterier utan deras funktion. Det leder till att bakterierna bildar så kallad biofilm, vilket betyder att bakterierna sitter ihop i en skyddande film. De blir mer motståndskraftiga mot immunförsvaret och bildningen av biofilm har setts bland annat hos patienter med tjocktarmscancer.

Källa: Frontiers in Nutrition, april 2019

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190513123017.htm

Föregående
Föregående

Naturlig behandling av parasitinfektioner

Nästa
Nästa

Finns det en koppling mellan bakterier och leukemi?