Magsäckskirurgi ledde till lägre cancerrisk

Ju mer patienterna gått ner i vikt, desto lägre var deras cancerrisk

Övervikt och fetma är inflammatoriska tillstånd och det är belagt att cancer är vanligare hos personer med förhöjd vikt. I en studie på 30 000 personer med BMI på 35 eller högre jämförde man hur stor risken var att utveckla cancer efter viktnedgång genom magsäckskirurgi (gastrisk bypass). Vid magsäckskirurgi förminskas magsäcken så att man inte kan äta lika mycket. För de flesta leder detta till en kraftig minskning av kroppsvikt och fettmassa, samtidigt som man får bättre värden för bland annat ämnesomsättning, inflammation, hormoner och tarmflorans sammansättning.

I den här studien följde man upp drygt 5 000 vuxna patienter som fått sin magsäck förminskad och jämförde dem med drygt 25 000 överviktiga patienter som inte genomgått kirurgi. Under en tioårsperiod efter operationen drabbades fem procent av patienterna i kontrollgruppen av cancer, mot tre procent i kirurgigruppen. De magsäcksopererade patienterna hade därmed 32 procent lägre relativ risk för cancer. När forskarna tittade närmare på dödsfall relaterat till cancer var den relativa riskminskningen 48 procent för kirurgigruppen. Ju mer patienterna gått ner i vikt, desto lägre var deras cancerrisk. Baserat på tidigare studier bidrar sannolikt flera av de ovan nämnda faktorerna till den minskade risken.

Källa: JAMA, juni 2022

Annie Pettersson

Föregående
Föregående

Ingen koppling mellan ”dåligt kolesterol” och åderförkalkning i stor studie

Nästa
Nästa

Urinvägsinfektioner kopplade till störd tarmflora