Omega-3-fettsyror minskar riskfaktorer för metabolt syndrom i klimakteriet

Forskare har undersökt effekten av tillskott av omega-3-fettsyror och kostförändringar hos kvinnor i klimakteriet

omega-3.jpg

I en studie undersökte forskare effekten av tillskott av omega-3-fettsyror och kostförändringar hos kvinnor i klimakteriet med metabolt syndrom. 87 kvinnor från 45 års ålder som var i klimakteriet deltog i den randomiserade, kontrollerade studien.

Deltagarna delades in i två grupper där den ena gruppen endast fick kostförändringar och den andra gruppen fick både kostförändringar och tillskott av 900 mg omega-3 per dag i sex månader. Deltagarnas BMI och midjemått, tillsammans med olika markörer för inflammation, C-reaktivt protein (CRP), tumörnekrosfaktor-alfa, interleukin 1 och 6 (IL-1 och IL-6), mättes vid studiens början.

Vid studiens slut hade deltagarna i båda grupperna lägre BMI och midjemått. Deltagarna som även fått tillskott av omega-3 hade lägre blodtryck, triglycerider, insulinresistens och lägre nivåer av IL-6. Samtliga dessa är riskfaktorer för metabolt syndrom.  

Källa: Climacteric, januari 2015

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13697137.2014.981521

Föregående
Föregående

Vitamin D-brist påverkar muskelfunktionen hos äldre

Nästa
Nästa

Fruktos skadar leverns mitokondrier