Jag har adhd – vad ska jag äta?

Kosten kan göra stor skillnad om man har adhd

Fråga från en av våra läsare:

Hej! 
Jag är en 30-årig man med adhd, som undrar hur jag ska tänka kring min kost. Tyvärr blir det en hel del färdigmat, men jag försöker vara noga med att utesluta gluten och mejeriprodukter. Fick min diagnos relativt sent i 20-årsåldern och har de typiska adhd-problemen med luststyrt beteende, svårt att passa tider, kognitiva nedsättningar etc. Om det blir för komplicerat med matlagningen, struntar jag bara i den och tinar en fryst färdigrätt. 

/Fredrik 

Vår expertpanel svarar:

Hej Fredrik! 

Tack för din fråga. Det här med kosten kan lätt bli så krångligt att man inte orkar ta tag i det, men kosten kan göra stor skillnad om man har adhd och är absolut värt att tänka på. 

Det första att tänka på är att maten man äter behöver innehålla tillräckligt med näring i form av protein (aminosyror), fetter och mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler) etc. Aminosyror är bland annat superviktiga för att vi ska kunna bilda olika signalsubstanser, till exempel dopamin, som man ofta har brist på när man har adhd.   

Kolhydrater (stärkelse och socker) har en förmåga att röra till det i hjärnan när blodsockret åker upp och ner som en bergochdalbana under dagen. Många med adhd vittnar om att de mår mycket bättre när de utesluter socker och minskar på kolhydratintaget.  

Problemet med färdigrätter är att de kanske inte uppfyller näringsbehovet för en vuxen person. Det kan vara för små portioner, de kanske innehåller för lite protein och för mycket kolhydrater, råvarorna kan vara hårt processade och de flesta innehåller olika tillsatser. 

Att äta en näringsrik kost behöver absolut inte vara krångligt. Så här kommer mina bästa tips:  Se till att ha enkla basvaror hemma som smör, köttfärs, ägg, bacon, lök och kanske champinjoner och en burk surkål. Då kan du alltid göra t. ex. en köttfärspytt eller en omelett. Att bara steka upp lite köttfärs och smula fetaost över är en superenkel måltid som mättar och ger näring.  

Köp en hel kyckling, stick in några smörklickar under skinnet. Några varv med salt- och pepparkvarnen och sedan in i ugnen. Den sköter sig själv och snart har du flera portioner kyckling som även kan ätas kall.  

Komplettera med till exempel ugnsbakade rotgrönsaker, sötpotatis eller vanlig potatis om du vill.  

Sista tipset är att alltid laga lite extra när du väl lagar mat, så att du får minst en matlåda med rester att äta en annan dag. 

Föregående
Föregående

Varför får jag ont i höften när jag springer?

Nästa
Nästa

“Soffpotatisen”: Hur ska jag motivera mig själv?