Varför är min 15-åring så sjuk?

Det känns som att vi har testat det mesta. Hur kan vi gå vidare för att få reda på vad som orsakar hans problem?

Fråga från en av våra läsare:

Min son, 15 år, lider sedan sex månader tillbaka av en enorm trötthet och har värk i kroppen. När han blir förkyld får han alltid väldigt ont i magen. Ofta så mycket att han kräks flera gånger per dag. Det kan hålla på i flera dagar.

Efter jul hade han en sådan period i över tio dagar. Då sökte vi läkare och han fick lämna blodprover, urinprov och avföringsprov. Man konstaterade att alla värden såg bra ut förutom D-vitamin som låg för lågt. Man upptäckte också att han var förstoppad.

Han fick D-vitamin och laxermedel (Forlax) att ta varje dag. Vi märkte en stor skillnad. Han blev snabbt piggare MEN han lider fortfarande av återkommande ont i magen och kräkningar. Han har tagit D-vitamin i drygt två månader och har nu slutat med Forlax. Vi försöker få honom att äta bra, vi har testat utan laktos och gluten.

Det känns som att vi har testat det mesta. Hur kan vi gå vidare för att få reda på vad som orsakar hans problem?

/Jessica, orolig mamma

Expertpanelen svarar:

Hej Jessica,

Jag förstår att du är orolig för din son när symtomen hängt kvar så länge.

Kräkningar som ett tillfälligt symtom är en fysiologisk process som innebär att kroppen försöker bli av med irriterande ämnen som man fått i sig. Kräkning kan också förekomma vid akut sjukdom, som magsjuka, eller som en del av ett mer kroniskt tillstånd som tarmobstruktion. Eftersom det finns nervkopplingar till känslomässiga centra kan kräkningar också uppstå i samband med intensiv känslomässig stress.

Det är viktigt att försöka förstå den underliggande orsaken till återkommande kräkningar och jag tycker att ni ska ta kontakt med vårdcentralen eller barnmottagningen igen för att se om de kan utföra fler steg i utredningen. Även om din sons problem främst verkar vara kopplade till magen, är det möjligt att en metabol störning som diabetes eller en infektion kan vara boven i dramat. Tarmobstruktion vid till exempel Crohns sjukdom eller störningar i hjärnan som migrän har också en koppling till illamående och kräkningar. Vid så kallad tyst migrän kan man ha mestadels symtom från magen, utan den klassiska huvudvärken.

Jag utgår från att din son inte tar några mediciner, men viktigt är att utesluta att det rör sig om biverkningar av läkemedel eller kosttillskott. Ipren och liknande smärtstillande irriterar magsäcksslemhinnan, men även zink, som kosttillskott, kan vara irriterande, särskilt på fastande mage. Det är viktigt att försöka hitta mönster, till exempel om problemen uppstår efter måltid och kanske i samband med specifika födoämnen. Cannabis-användning kan också ha koppling till mag-tarmsymtom.

Om den traditionella vården uteslutit tarminfektioner och allvarlig sjukdom men inte kan lösa era problem, kan funktionsmedicinsk vård vara en möjlighet. Vi tillämpar ett helhetsperspektiv och letar brett efter underliggande orsaker till symtomen. Hos Funmed får patienterna bland annat svara på 300 frågor om sin livsstil och hälsa innan de träffar läkaren i en timme. Provtagningen går ut på att kartlägga biokemi, inflammation, tarmflora, matsmältning och näringsstatus med ca 300 mätvärden för att upptäcka eventuella obalanser som kan finnas.

Av särskilt intresse är att utreda om din son kan ha SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), överväxt av vissa bakterier i tunntarmen. Detta är vanligt och kan störa  mag-tarmfunktionen och försämra näringsupptaget. SIBO kan också göra tarmslemhinnan för genomsläpplig, aktivera immunförsvaret och ge IBS-symtom. Det beror på att bakterierna får kolhydrater och fibrer att jäsa i tarmen så att det bildas gaser, bland annat vätgas och metangas.

Mest intressant är om det bildas metangas eftersom höga nivåer kan kopplas till förstoppning. På Funmed träffar våra läkare regelbundet människor med kronisk förstoppning och höga metannivåer, och deras  avföringsvanor kan normaliseras helt när problemet med metangas behandlas. Om din son känner sig uppblåst i magen efter en kolhydratrik måltid kan det tala för SIBO. Detta kan testas genom ett utandningsprov som kan utföras på barn från cirka 5–6 års ålder och uppåt. SIBO kan även kopplas till värk i kroppen och skulle kunna vara en bidragande faktor till kräkningar.

I grunden handlar funktionsmedicin om att med precision ta bort saker som kan trigga symtom och att tillföra sådant som kroppen behöver, baserat på labbsvar. Vi jobbar med ”riktad eliminationskost”, det vill säga att vi tar bort födoämnen som verkar orsaka symtom, under några veckor eller månader.

Din sons D-vitaminbrist kan bero på att han inte varit i solen och att han inte ätit tillräckligt med D-vitaminrika livsmedel som lax, sill eller vitaminberikad mjölk, eller ägg och kött som också innehåller mindre mängder. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och om man har dåligt upptag av fett från kosten kan D-vitaminet inte heller tas upp. Nedsatt fettupptag kan också ge torr hud eftersom fettet behövs för att smörja huden inifrån. Ett tecken på nedsatt fettupptag är att man har fett i avföringen, viket syns på att avföringen flyter upp till ytan. Efter lyckad behandling rapporterar patienter ofta att deras flytande avföring nu sjunker i toaletten.

Vid nedsatt fettupptag kan man också ha sämre upptag av mineralet magnesium ur kosten. Därför kan det vara av värde att prova att ta magnesium (som läkemedel eller kosttillskott), inte minst eftersom detockså har en välkänd laxerande effekt i högre doser. Vanliga doser av magnesium är 200–400 mg/dag, framför allt på kvällen eftersom det är lugnande, men vid förstoppning prövas ofta högre doser. Förutsatt att man inte har njursjukdom, så kissar man ut överskottet om man tar mer än man behöver. Den form som oftast används mot förstoppning är magnesiumhydroxid, men även magnesiumcitrat och andra former i högre doser fungerar. Magnesium kan även hjälpa mot migrän.

Jag önskar er all lycka i läkningen!

Peter Martin
Leg. läkare, med. dr
Funmed-klinikerna

Föregående
Föregående

Problem att gå upp i vikt

Nästa
Nästa

Vad är “läckande tarm”?