Molekyl som ökar vid träning minskar matintaget hos feta möss

Hos människor ökade denna molekyl mest efter sprintträning, följt av styrketräning och sedan uthållighetsträning

Vissa studier pekar på att träning kan påverka hur mycket vi äter. En grupp forskare från bland annat Stanford School of Medicine har undersökt möjliga anledningar till detta. De lät möss springa på ett löpband och analyserade nivåerna av olika ämnen i mössens blod före och efter löpningen. Den molekyl som ökade mest i blodet var en aminosyra som kallas Lac-Phe och som bildas från bland annat mjölksyra. När forskarna behandlade överviktiga möss med Lac-Phe i höga doser åt mössen 50 procent mindre mat än möss som fick placebo under 12 timmar efter behandlingen. När möss fick Lac-Phe i tio dagar minskade deras fettmassa och deras blodsockerreglering förbättrades.

Författarna kontrollerade sina fynd genom att ta fram möss som saknade förmågan att bilda Lac-Phe. Dessa möss gick inte ner lika mycket i vikt av fysisk aktivitet. Forskarna kan även bekräfta att Lac-Phe ökar hos både människor och hästar efter träning. Hos människor ökade Lac-Phe mest efter sprintträning, följt av styrketräning och sedan uthållighetsträning. Man spekulerar därför i att fynden kan vara relevanta även för människor, och att de delvis kan förklara träningens inverkan på hur mycket vi äter, vår vikt och vår ämnesomsättning.

Källa: Nature, juni 2022

Annie Pettersson

Föregående
Föregående

Fyra träningsformer för bättre fysik – vilken passar dig?

Nästa
Nästa

Intervallträning förändrar musklernas kapacitet på djupet